sobota 21. března 2009

BrNo96 - report 24 - Ovci pozdrav zo Zazrivna na Mendlak

Obcas potkavam v Brne nejaky stanek s ovcimi syry a vzdy premyslim o tom, jsou-li skutecne z ovciho mleka nebo se jedna o nejakou levnou nahrazku. Omrknul jsem jeden ze stanku v Brne a jal se zjistit, jak to skutecne je. Slecna Mesiackova na Mendlove namesti mi povedela, ze jejich syry jsou opravdu ovci. Jen do korbaciku se pridava i kravske, aby sly natahnout. 2x týdne sem vozi nove zbozi ze slovenskeho Zazrivna. Zbytek info pak hledejte v prislusne reportazi. Vracim se na rolu. Marian K.

BrNo96 - report 23 - Sporteni na stezce u Ronda

Skocil jsem na stezku, ktera se tahne podel Svratky kdesi od Priglu az daaaleko za Olympii, dokonce az do Vidne. Skokem jsem pribrzdil dva bruslare, abych vyzvedel, jak se jim jezdi. Vystartovali z Mendlaku a maji namireno kamsi za Avion, mozna az k Olympii. Na inlajnech jezdi uz asi 5 let a presto neznaji Trabanta, tedy pro prespolni U Trabanta : -) Povidali, ze na Prigl je cesta ve spatnem stavu, proto na brusle jen tezko pouzitelna. Do priste mozna natrenuji i nejakou piruetu nebo jiny prvek. Popral jsem jim stastnou jizdu a pokracoval dal. Marian K.

BrNo96 - report 22 - Motorkar Luky z Kohoutek

Hbitym manevrem jsem se z Bystrce transportoval do Kohoutovic, kde uz na me cekal motorkar Luky, ktery vyrazil na jarni vyjizdku. Chvili si na me udelal cas a predvedl svoji zluto - modrou masinu, na ktere ma tuningova cervena kola. Nikdy jsem takovou kombinaci nevidel, vypada to skoro jako detska motorka. Zajimave! Zjistil jsem par dalsich informaci a upaluju dal na nasledujici misto v planu. Marian K.

BrNo96 - report 21 - Basta pro opicaky v ZOO

Zavital jsem do brnenske ZOO podivat se na praci chovatele pana Galy, ktery prave pripravoval ranni krmeni opicakum Dzeladam a Paovcim hrivnatym. Strava je vegetarianska, podobna zakladu na svickovou, jen bez cibule a koreni, navic ale s jablky, paprikou, okurkou a pro paovce granulemi. Vsechna zviratka si spokojene mlaskala a ja bezim dal. Marian K.

BrNo96 - report 20 - Vonave toceni v pradelne a mandlovne Arbela

Sel jsem po cuchu vonaveho pradla a octl se v pradelne Arbela na Hrncirske v arealu Sfinx. Obsluhuji tu pet pracek, tri susicky, parni zehlirnu a mandl. Vsechno frci na plne obratky, pracky si sami nasavaji "drinky" podle chuti. Na zapiti si davaji specialne upravenou vodu. Provonen cerstve vypranym pradlem bezim dal. Marian K.

BrNo96 - report 19 - Ranni mse, breviar na Petrove

Vystoupal jsem na posvatne misto ke chramu svateho Petra a Pavla a v naproste tichosti sledoval ranni msi v kapli. Knez kazal v latine, tudiz jsem nerozumel ani slovo. Presto, ze je zaverka meho fotoaparatu pomerne ticha, vypadalo to, ze jeji cvakani snad kapli zbori. Takove tam misty bylo az hrobove ticho. I kdyz se mse nezucastnilo moc lidi, byl to silny zazitek. Konam dal svoji pout Brnem. Marian K.

BrNo96 - report 18 - Pred snidani v Grand Hotelu Brno

Ranni Slunko ukazalo svoji usmevavou tvar zrovna, kdyz jsem byl na obhlidce luxusniho Grand Hotelu Brno. Misto, ktere vsichni jiste znaji (je tu stanoviste ruznych linek, napr. Student Agency) - ale uz asi ne tak dobre zevnitr. Ctyrhvezdickovy Grand je soucasti skupiny Austria Hotels International, ktera soustredi 14 hotelu z Rakouska a CR. V Grandu naleznete 110 pokoju. Ochutnal jsem dobry juice a presunuju se na dalsi misto. Marian K.

BrNo96 - report 17 - Dohled na bezpecnost v Krajskem operacnim stredisku

Venku svita a ja mam prave za sebou navstevu Krajskeho operacniho strediska na Lidicke, kde zaroven sidli i hasicska stanice. Ridi se odsud cely kraj a je tu 6 pracovist. Mezi nimi i dispecink linky 112 a centrum odesilani varovnych sms. Od ridiciho operacniho dustojnika , nadporucika pana Meska jsem se dozvedel, ze pres noc bylo v celem kraji zhruba 9 vyjezdu, odsud z Lidicke k horici chate nad Globusem. Vice bude v reportazi. Nyni se presunuji zase o kus dal. Marian K.

BrNo96 - report 16 - Ranni start salin z vozovny Pisarky

Noc pomalu konci a ridici salin (tramvaji) musi opet na ranni smenu. Postupne dorazi do prace, vezmou si tabulky s oznacenim smeru jizdy, potrebnou dokumentaci a behem patnacti minut nahreji sve vozy a podle harmonogramu vyrazi na urcene linky, ktere si kazdy den stridaji. Z Pisarek vyrazi jen cast brnenskych salin. Zbytek vyjizdi kazde rano z vozovny v Medlankach. Vypravci vi o kazdem pohybu salin a diky polohovacim jednotkam v kazdem voze si jejich polohu kdykoliv zobrazi na svem monitoru. V pisarecke vozovne kazdou noc spi 164 salin, ale ne vsechny vyrazeji kazdy den do terenu. Prochazim podel vyjezdove koleje ven a pokracuju na dalsi fotomisto. Marian K.

BrNo96 - report 15 - Mezi lovci cache

Nejen interiery ziv je clovek a proto jsem nyni pozoroval nocni lov geokaceru pri hledani cache. Vyrazili jsme spolu kamsi na Herspickou, kde po chvilce badani byla cache objevena. Nese nazev Crashhouse. Po jejim otevreni na nas vybaflo krome par drobnosti, jako napriklad hracky z kindervajicka, maleho auticka a dvouforintu, logbook, tuzka a travel bug - tedy putovni znamka, ktera ma jedinecny kod pro cely svet, diky kteremu se pozna, kde se zrovna nachazi. Boty me unaseji dal. Marian K.

BrNo96 - report 14 - Na koronarni jednotce Fakultni nemocnice u svate Anny

Nase zdravi ochranuji stale i kdyz ostatni Brnane hluboce spi. Usmevave setricky me privitaly na koronarni jednotce FN u svate Anny. Zblizka jsem mrknul do tohoto specializovaneho oddeleni, ktere ma vsech osm luzek nyni obsazeno. Sestricka Veronika mne predvedla defibrilator, EKG a take on-line monitor, ktery je sem propojen napriklad z "rychle". Diky nemu mohou na tomto oddeleni ihned posoudit zdravotni stav pacientu, kteri se v tu dobu nachazeji jinde. Par fotografii milych sestricek a mirim zase do nocniho Brna. Marian K.

BrNo96 - report 13 - Nocni Ivankova sichta na kolejich

Po ceste na Komarov se nepovedlo premluvit dopravni policisty a proto jsem dorazil az na komarovske koleje, kde svoji nocni smenu travil Ivan Dosi. Pohyb studentu v tuto dobu moc nenarusuje chvile pohody spravneho kolejarskeho recepniho. Sem tam se tady prozene nejaky student z nocni parby. Ivanek mne jeste povedel, ze bude k zitrejsimu obedu varit raci ocasky a ja zas mazu dal. Marian K.

BrNo96 - report 12 - Mnam Mnam, aneb kebap po albansku

Cestou z Malinovskeho namesti jsem se stavil v Panske a nahledl do celkem nove provozovny rychleho obcerstveni s libym nazvem Mnam Mnam. Jejiho albanskeho majitele tu zastoupila pani Olga Brana, ktera mne ochotne vysvetlila, jak se poradny kebap spravne pripravuje. Tady maji kureci a hovezi a pred par tydny zde take zacali pripravovat pizzu. Pece si nechali dovezt az z Italie. Zajimavosti je, ze hovezi kebap do zaludku stravniku spadne v 15-ti kilovem objemu a kureciho tam hupsne jeste vice - celych 35 kg. Kdyz pripocteme pizzu... Brnaci maji hlad :-) Cestuju dal. Marian K.

BrNo96 - report 11 - Cerstve pecivo z nonstop pekarny SvojSvoj

Na Palackeho tride jsem nahledl do taju pekarskeho umeni v jedine brnenske pekarne, kde se rohliky toci od rana do rana, tedy neustale. Uz vim, že rohliky maji rady 245'C horkou pec, ve ktere se jim nejvic libi 14 minut. A ta vune! A ja zas mirim dal. Marian K.