neděle 25. ledna 2009

Pohled až na Třetí stranu zdi - Moravská galerie, neděle 18. 1. 2009

Neděle. Venku ošklivo, ba přímo hrozně a tak jsem si řekl, že bych mohl navštívit fotografickou výstavu, na kterou jsem se už dlouho těšil. Mým cílem se stala tentokrát Moravská galerie, kde jsem se podíval na jedinečnou výstavu Třetí strana zdi. Své, převážně pookupační práce, zde představilo zhruba 120 autorů na 360-ti fotografiích.Foto Viktor Kolář, ze souboru Ostrava, 1984 & Foto Dagmar Hochová, ze souboru Děti, 1971.
2 x foto archiv Moravské galerie v Brně
Kurátorem výstavy je PhDr. Antonín Dufek, PhD., jenž nedávno společně s dalšími autory dokončil akademické Dějiny českého umění.
Foto Jindřich Štreit, Ze souboru Televize, součásti našeho života, 1983.1 x foto archiv Moravské galerie v Brně
Na výstavě je možno shlédnout fotografie mnoha předních českých autorů, z nichž jmenujme např. Jindřicha Štreita a Vladimíra Birguse, kteří nyní také vystavují v Galerii Leica v New Yorku. Jako další můžeme zmínit známé fotografy, jakými jsou Tono Stano, Dagmar Hochová, Viktor Kolář, Jan Saudek, Taras Kuščynskyj a mnoho dalších.
Opravdu je na co se dívat. Návštěvu vřele doporučuji.
Už jste shlédli tuto výstavu? Navštěvujete pravidelně Moravskou galerii? A jak se vám líbí fotografie žánru dokument a reportáž? Můžete nám to sdělit svým komentářem.