úterý 24. února 2009

Suchozemské vodničení – štatl, zima 2009

Nedávno se mně opět podařilo ulovit ve Svratce na udici Vodníka Rumpolce. A protože to bylo už poněkolikáté, řekl jsem si, že jej alespoň pořádně vyzpovídám. Ale aby Rumpolec ten rozhovor přežil ve zdraví a nedělal loužičky, vyměnil tentokrát svůj šos za civilní oblečení a udělal ze sebe Jirku Pánka.

Vodnik_Rumpolec_13022009_IMG_5077_MK

Marián K.: Jirko, jak jsi se vlastně stal vodníkem, klaunem a loutkohercem?
Vodník Rumpolec: Děda byl ochotnický loutkoherec a já jsem už zhruba od deseti let zpíval pro divadélko v Husovicích v kostele. Tehdá jsem pěl například v takových dílech, jako Jan Hus, Jan Křtitel a dalších. Po sedmi letech ale divadélko skončilo, nebyly finance. Scházelo se tam asi 15 ochotníků. Za minulého režimu jsem také číšničil a pak jsem se stal hastrmanem, klaunem a loutkohercem.
Pěkná historie. A jak divadélko frčí nyní?
Teď hraju kočovné loutkové divadlo pro děti U Hastrmana Rumpolce. Divadélko už provozuju od roku 2002, nyní společně s neteří, její kamarádkou a synovcem. Týdně zvládáme 2 představení na které se chodí dívat asi 30 dětí. Vstupné je symbolické – do třiceti Kaček.
Jaké jsou a byly Tvoje další aktivity?
Od března budu v jižních Čechách, v Českém Krumlově mám totiž byt, kde bývám přes léto. Táhne mě to k vodě, jsem odkojen Svratkou. V letech 2006 a 2007 jsem v Boskovicích v Historickém městečku dělal šerifa a maskota, kde jsem jezdil i na koni. Sakryš, musím si nechat opravit vodnický šat, nějakej pes mně prokósl nohavicu na Orlí. Mám na ňom deseticentimetrovou jizvu. Od Zdeňka Trošky, kterého už dlouho znám, mám slíbenou roli v České veselohře. Účastním se totiž Pohádkové chalupy, kde se během dětských dnů vítá jaro. Na podzim se účastním výlovu rybníků u Třeboně, musím totiž dohlédnout, aby bylo vše v pořádku.
Všiml jsem si, že občas zabrousíš do vod hantecu, máš k němu nějaký zvláštní vztah krom toho, že jsi z Brna?
Dobře gómu brněnské hantec a znal jsem aj Frantu Kocórka.
Tak mně a čtenářům pověz něco v hantecu.
Proč ne? Však poslechněte si záznam níže.

Pěkné! Díky!:-) A teď můžeme pokračovat.
No, co bych tak ještě pověděl? Mám dvanáctiletou dceru blondýnku Jarmilku, měla vyznamenání a byla se školou na horách v Jeseníkách. Tímto ji zdravím - ahoj Jarmilko!
Jak si takový vodník vydělává na živobytí?
Nu, chodím po štatlu a prosím kolemjdoucí o příspěvek – hlavně na divadélko, třeba takto: “Brekekeee, nebyl by příspěvek pro loutkové divadélko? Bo vás utopím!” a někdy slyším odezvu: “Tož to nééé, tady máš, ale netop mě!” :-) Jednou, když byl v Brně pan prezident Klaus, zrovna jsem byl ve vodnickém a dostal se na Čáře až k němu. Povídám mu, jestli taky přispěje na divadélko. Dal mně pajdu. Tak mu říkám jeho hlasem (Jirka je i imitátor): “Tož to jste se moc nepochlapil”.

Vodnik_Rumpolec_13022009_IMG_5076_MKVodnik_Rumpolec_31012009_IMG_3340_MK

Účastníš se Jirko nějakých vodnických zápolení?
Pravidelně jsem na Čochtanově Třeboni, bývá první víkend v srpnu. Její součástí je také soutěž vodníků. Dvakrát jsem si už odnesl první místo, jednou třetí, čtvrté a šesté. Už jsem několikrát obeplul naši republiku v rámci vodnických akcí. V ČR není města s více než deseti tisíci obyvateli, kde bych nebyl.

Vodnik_Rumpolec_31012009_IMG_3336_MK

Zajímavé, děkuji za rozhovor a přeji pořádnou zásobu dušiček!

S Vodníkem Rumpolcem si v příjemném grill-baru Amsterdam povídal Marián K.

Když vyleze vodník z vody, myslíte, že je mokrý nebo suchý? Koupete se rádi v rybnících? Už jste někdy potkali Vodníka Rumpolce / Klauna Roko / loutkoherce a imitátoru Jirku Pánka v Brně? Nebo jižních Čechách? Můžete připojit svůj komentář.