neděle 22. února 2009

Perle a blyšť - Dílna Matilda, neděle 8. února 2009

V sobotu sedmého února jsem vyrazil omrknout výtvarnou dílnu na Jiráskově ulici. Bohužel jsem ale narazil na zavřené dveře. Monika Jankůj, její šéfka, totiž ne úplně dobře sladila názvy dnů s kalendářem a proto jsem vyrazil do dílny Matilda znovu v neděli :-) Tentokrát se mně povedlo dostat se i dovnitř. Zrovna zde startovala skleněná dílna a v jejím průběhu vznikaly zajímavé kousky - vinuté či motané skleněné perle.
Po příchodu jsem byl přivítán šálkem dobrého čaje a pomalu jsem se rozkoukával. V dílně Matilda jsou k vidění různé zajímavé výrobky.
Občas tu předvádějí i techniky práce s pedikem..
..a také práce s malováním na textil.
Hořáky už hezky modrooranžově svítí, je čas pustit se do práce.
Skleněnou tyčinku, kterých je zde dostatek různých barev, je potřeba pořádně nahřát a pomalinku polehounku natáčet na tyčku. Použít je vhodné různé pomůcky, aby byl tvar dokonalý.
Pro zkrášlení perel se namáčejí do různých sypkých materiálů, například do stříbra, které perle dodá nádherný blyštivý vzhled.Opatrně pomalinku se dá namotat i spirála. Je potřeba ale neustále zahřívat, jinak sklo rychle praská. Proto jsou ochranné brýle nezbytností.
Ti, kterým se nelíbí kulatý tvar, mohou rozpálený skleněný polotovar rozplácnout.
Hotový výrobek je nutno opatrně pomalinku ochlazovat nejlépe zabalený do horkovzdorného měkkého materiálu, jinak popraská.
Za hukotu hořáků vznikaly další a další pěkné kousky.
Matilda pořádá nejen dílny skleněné, ale hodně i keramické, mají tady mnoho hrnčířských kruhů a několik vypalovacích pecí.




Všude možně kolem se povalují, pro oko fotografa, různé zajímavé předměty.
Matilda spolupracuje také s portálem Tvořivý Amos a mnoho publikovaného pochází právě z této dílny. Tak a další spirálka přichází na svět a já se s Matildou loučím.
Vytváříte doma nějaké zajímavé výrobky, ať již z pediku, textilu, papíru, keramiky, skla, dřeva nebo čehokoliv jiného? Máte raději sériové kusy nebo originály, které ale leckdy nejsou "dokonalé"? Zapojte se do diskuse svým komentářem.