středa 14. ledna 2009

Královská trojka - štatl, leden 2009

Zlato, kadidlo a myrha. To prý kdysi podle novozákonních evangelií přinesli Ježíškovi po narození v Betlémě mudrci. Kolik jich ale bylo, to již Bible nezmiňuje. Dle středověké legendy to byli Kašpar, Melichar a Baltazar - Tři králové. V západní i východní církvi se tento svátek, jenž byl spojen i se zjevením Ježíše, slaví 6. ledna. Je to dvanáctý den Vánoc, kterým vrcholí a tyto oblíbené svátky zároveň ukončuje. Ale již před tímto datem můžete potkat tříkrálové koledníky, podporující ty, kteří to potřebují. Druhý lednový den jsem krále viděl vracející se ze setkání ve chrámu svatého Petra a Pavla, kde jim požehnal brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle.
Tři králové nebyli nikdy oficiálně svatořečeni, avšak jsou uctíváni jako patroni poutníků a hříšníků. Ostatky svatých Tří králů podle legendy nalezla svatá Helena, která je přivezla do Konstantinopole a později darovala milánskému biskupovi. Po dobytí Milána roku 1158 císařem Fridrichem Barbarossou kolínský arcibiskup Reinhard z Dasselu převezl tyto ostatky do Kolína nad Rýnem, kde je uložil do chrámového pokladu kostela sv. Petra. Ostatky Tří králů se staly místem úcty mnoha poutníků, jeden z významných zlatotepců Mikuláš z Verdunu pro ně zhotovil relikviář ze vzácných materiálů. Od roku 1948 je tento relikviář umístěn za hlavním oltářem kolínského dómu.

Ve štatlu jste již 3. ledna mohli vidět malé krále a přispět jim do kasičky.
Co vlastně znamená zkratka K + M + B? Jak uvádí wikipedia, v katolických zemích se o svátku Zjevení Páně (6. ledna) píše posvěcenou křídou na dveře domů a chlévů zkratka K+M+B+ nebo latinský ekvivalent C+M+B+ (nebo +C+M+B) jako formule požehnání. Zkratka se vykládá jako iniciály tří králů. Původní text ale zní Christus mansionem benedicat – ať Kristus požehná tomuto příbytku (po celý rok – proto se za třetí křížek píše letopočet). Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami.
Jistě pomůžete vaším příspěvkem do kasičky, ale pozor na to, aby kasička byla řádně zapečetěna a koledník se vám mohl prokázat průkazem. Bohužel i na takové dobročinné věci se někdy snaží někdo vydělat, viz. tento článek v Brněnském deníku.
Potkali jste malé koledníky i vy? Přispěli jste? Prokázali se vám průkazem? Diskutujte svými komentáři.