Den bez vína je jako den bez Slunce, slyšeli jsme ve sklípku v Kobylí. Přinášíme vám reportáž ze zajímavé akce, kterou byl Festival otevřených sklepů „Mladá vína z Modrých Hor – Velkopavlovická vinařská oblast“

Stihnout navštívit všechny vinné sklípky na 5-ti místech (Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Němčičky, Vrbice) a ochutnat všechna vínka místních vinařů (cca 45 vinařů zapojených do tohoto festivalu) by byl nadlidský výkon. Nejde přeci o závod, ale o to, vychutnat si nesčetné množství různých odrůd vín a také nasát atmosféru tohoto malebného prostředí, kde úsměv na tváři jen tak nemizí.
První naše zastavení je ve Velkých Pavlovicích ve Vinařství Buchtovi, kde se ubíráme do hlubokého podzemí „sklépku“. S úsměvem nás vřele vítá pan majitel a už degustujeme první vzorek Veltlínského zeleného - pozdní sběr 2006. Dovídáme se mimo jiné, jaká náročná práce a procesy se skrývají předtím, než se vínko ocitne v láhvi, uff.. ale výsledek stojí za to. Ochutnáváme další vínka, pojem času a běžných starostí jakoby ztrácel na významu, ale máme před sebou ještě dlouhou cestu.


Vystoupáme po mnoha četných schodech opět na denní světlo a pokračujeme do Vinařství Halm, kde odrůda Dornfelder chutná po čokoládě a Sylvánské zelené – pozdní sběr 2008 okouzluje velmi zajímavou vůní a jiskrnou barvou.
Vinařství Miroslav Hlávka, založené v roce 1995, vyrábí vína bez použití řízeného kvašení a bakteriálního odbourávání. Degustujeme nejdříve bílá vína Cabernet Moravia, Veltlínské zelené, Cuvée (VZ+RV) a další a postupně se dostáváme k vínům červeným. Zakončujeme velmi sladkým Zweigetrebe rosé 2007, které se stává mým favoritem :-)
Vinařství Miroslav Hlávka, založené v roce 1995, vyrábí vína bez použití řízeného kvašení a bakteriálního odbourávání. Degustujeme nejdříve bílá vína Cabernet Moravia, Veltlínské zelené, Cuvée (VZ+RV) a další a postupně se dostáváme k vínům červeným. Zakončujeme velmi sladkým Zweigetrebe rosé 2007, které se stává mým favoritem :-)








Tato ulička usiluje o to, stát se národní památkou. Držíme palce.



Lahve s víny čekají mnohdy mnoho let, než jejich výbornou chuť ocení ten správný jazyk.



Necháme se vyložit u prvního vinařství Stapleton-Springer. Jak již název napovídá, jde o vinařství s americkou účastí, které se specializuje pouze na červená vína a produkuje ojedinělá vína odrůdy Pinot Noir. Vinařství se také pokouší o bio produkci vín.


Pokračujeme z kopce dolů, kde nás již vítá majitel dalšího - Vinařství Stanislav Pazderka. Pro Veltlínské zelené nás majitel zavede až ke zdroji. Obdivujeme dubové a akátové sudy, které umožňují harmonizaci vín. Cena jednoho sudu se pohybuje od 20-ti do 30-ti tisíc korun.


Ochutnáváme jedinečné víno oceněné cenou Salon 2009 s příznačným názvem Cuvée Monteboo a vínem Rosé, vhodným jako osvěžení pro letní dny, se loučíme s Bořeticemi.



..a po návštěvě Vinařství Rusňákovi a po Rodinném vinařství Varmuža zakončujeme Festival otevřených sklepů se slovy pana majitele: „Den bez vína, je jako den bez slunce“.


Tak čauky ahojky na dalším festivalu, tentokrát ve Slovácké vinařské podoblasti se slunným názvem: „Slunovrat na Podluží“, startujícím již 20. června.
Text Síma, doplněk+foto Marián
Máte rádi víno? Bílé, červené, růžové nebo jiné? Jaká značka je vaše oblíbená? Znáte Festival otevřených sklepů? Můžete připojit svůj komentář.
Žádné komentáře:
Okomentovat