úterý 24. března 2009

Putování po sklépkách - Festival otevřených sklepů, Velkopavlovická oblast, Modré hory, 21.-22. března 2009

Den bez vína je jako den bez Slunce, slyšeli jsme ve sklípku v Kobylí. Přinášíme vám reportáž ze zajímavé akce, kterou byl Festival otevřených sklepů „Mladá vína z Modrých Hor – Velkopavlovická vinařská oblast“
Hodiny ukazují 14:36 a právě vyrážíme vláčkem z Brna do kraje protkaného vinicemi a vinnými „sklépky“. Jaro přichází a s ním i první ročník dvoudenního festivalu otevřených sklepů „Mladá vína z Modrých Hor“– Velkopavlovická vinařská oblast.
Stihnout navštívit všechny vinné sklípky na 5-ti místech (Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Němčičky, Vrbice) a ochutnat všechna vínka místních vinařů (cca 45 vinařů zapojených do tohoto festivalu) by byl nadlidský výkon. Nejde přeci o závod, ale o to, vychutnat si nesčetné množství různých odrůd vín a také nasát atmosféru tohoto malebného prostředí, kde úsměv na tváři jen tak nemizí.
První naše zastavení je ve Velkých Pavlovicích ve Vinařství Buchtovi, kde se ubíráme do hlubokého podzemí „sklépku“. S úsměvem nás vřele vítá pan majitel a už degustujeme první vzorek Veltlínského zeleného - pozdní sběr 2006. Dovídáme se mimo jiné, jaká náročná práce a procesy se skrývají předtím, než se vínko ocitne v láhvi, uff.. ale výsledek stojí za to. Ochutnáváme další vínka, pojem času a běžných starostí jakoby ztrácel na významu, ale máme před sebou ještě dlouhou cestu.
Vystoupáme po mnoha četných schodech opět na denní světlo a pokračujeme do Vinařství Halm, kde odrůda Dornfelder chutná po čokoládě a Sylvánské zelené – pozdní sběr 2008 okouzluje velmi zajímavou vůní a jiskrnou barvou.
Vinařství Miroslav Hlávka, založené v roce 1995, vyrábí vína bez použití řízeného kvašení a bakteriálního odbourávání. Degustujeme nejdříve bílá vína Cabernet Moravia, Veltlínské zelené, Cuvée (VZ+RV) a další a postupně se dostáváme k vínům červeným. Zakončujeme velmi sladkým Zweigetrebe rosé 2007, které se stává mým favoritem :-)
V mladém vinařství Snsz. Lubomír Zborovský, Csl. nás mimo majitele vítá i korkový panáček v 2,5x menší velikosti než pan majitel. Míříme do podzemí.
Při ochutnávání vzorků se také dovídáme, že si zde můžeme dopřát speciální vinnou léčebnou kůru. Tak snad někdy příště. Pokračujeme vstříc dalším sklípkům. Vinařství Karel Reichman (Reichman & Reichman) je zapojeno do projektu „Cyklisté vítáni“ a při výrobě vín využívá tradičních metod. Blíží se 21. hodina a my stíháme návštěvu posledního sklípku ve Vinařství Řádek, kde se přes štrúdl lidí dostáváme přímo k sudům a degustujeme sladké Rulandské bílé. Tady uzavíráme první den festivalu.
Je neděle třetího jarního dne a majitelé sklípků od 10-ti hodin opět vítají návštěvníky. Tentokrát míříme rozjezdovým busem směr Vrbice. Obsazenost autobusu je nižší, a jak se později dovídáme, nedělní účast je také nižší a do každého sklípku zavítá v průměru 80 lidí. Projíždíme malebnou úrodnou krajinou, která se pyšní půdou s vysokým obsahem hořčíku, na níž se daří zejména červeným vínům. Tato oblast je vyhlášená hlavně Frankovkou a Modrým Portugalem.
Jsme na místě. Malá vesnička Vrbice se může pochlubit „sklepní uličkou“ – kopcem protkaným sklípky skýtajícím za hezkého počasí rozhled na 22 obcí od Lopeníku v Bílých Karpatech až po Pálavu.


Tato ulička usiluje o to, stát se národní památkou. Držíme palce.
V některých sklípcích mají nerezové omývače sklenek.

Lahve s víny čekají mnohdy mnoho let, než jejich výbornou chuť ocení ten správný jazyk.
Po návštěvě Vinařství Vít Sedláček a Vinařství Horák se posouváme rozjezdovým busem do Bořetic. Jak vidno, není někdy jednoduché umístit rovně popisné číslo na domě... že by moc vína? :-)

Necháme se vyložit u prvního vinařství Stapleton-Springer. Jak již název napovídá, jde o vinařství s americkou účastí, které se specializuje pouze na červená vína a produkuje ojedinělá vína odrůdy Pinot Noir. Vinařství se také pokouší o bio produkci vín.




Pokračujeme z kopce dolů, kde nás již vítá majitel dalšího - Vinařství Stanislav Pazderka. Pro Veltlínské zelené nás majitel zavede až ke zdroji. Obdivujeme dubové a akátové sudy, které umožňují harmonizaci vín. Cena jednoho sudu se pohybuje od 20-ti do 30-ti tisíc korun.

Ochutnáváme jedinečné víno oceněné cenou Salon 2009 s příznačným názvem Cuvée Monteboo a vínem Rosé, vhodným jako osvěžení pro letní dny, se loučíme s Bořeticemi.
Vláčkem frčíme dál do Kobylí..




..a po návštěvě Vinařství Rusňákovi a po Rodinném vinařství Varmuža zakončujeme Festival otevřených sklepů se slovy pana majitele: „Den bez vína, je jako den bez slunce“.


Tak čauky ahojky na dalším festivalu, tentokrát ve Slovácké vinařské podoblasti se slunným názvem: „Slunovrat na Podluží“, startujícím již 20. června.

Text Síma, doplněk+foto Marián


Máte rádi víno? Bílé, červené, růžové nebo jiné? Jaká značka je vaše oblíbená? Znáte Festival otevřených sklepů? Můžete připojit svůj komentář.

Žádné komentáře: